dilluns, 25 de maig del 2015

7. Núvols i predicció del temps

En aquest apartat s'explicarà detalladament el significat meteorològic de cada tipus de núvol.

Núvols baixos:

  • Nimbostratus: Si els nimbostratus són grisos i espessos les precipitacions continuen. Quan permetin reconèixer estructures i la capa tancada de núvols deixi passar claredat, la pluja no tardarà a disminuir, fins parar del tot.
    Els nimbostratus es caracteritzen perquè la seva espessor és, en tota la seva extensió, prou gran com per poder ocultar completament el sol als nostres ulls. De vegades donen lloc a una pluja fina i aquesta envolta el paisatge amb un monòton color gris, també poden produir neu, normalment moderada.
  • Estratocúmuls: Són procedents de l’estratificació i escalfament de cúmuls i són l'inici d’estabilitat atmosfèrica i de bon temps. Al capvespre marquen la fi de la convecció diürna més intensa. La direcció del moviment dels núvols es correspon amb la direcció del vent en el nivell en que es troben. Aquesta informació es de gran utilitat per a la previsió del temps. 
  • Estrats: S’originen en les nits clares i amb una elevada humitat ambiental a l’estiu. Si apareixen llavors, hi ha masses d’aire càlid i humitat, per tant, es prediu la formació d’una tempesta. Si són núvols fibrosos acompanyen moltes vegades als núvols de pluja. La boira és la manifestació més coneguda dels estrats, i no és més que aquests estrats enganxats a terra. Si es dóna lloc al fons de les valls, està associat a la inversió tèrmica i al temps anticiclònic.
  • Cumulonimbus: Són formacions típiques de les tempestes.
Núvols mitjans: 

  • Altocúmuls: Els núvols de llana grossos són gairebé sempre un indici de mal temps. Si aquest tipus de núvols estan situats en diferents capes superposades, també poden unir-se fins a formar una capa de núvols tancada i originar pluja amb combinació amb els estrats d’altura mitjana. 
  • Altostratus: Si s'hi s’observen estrats de mitja altura que tapen el sol de forma creixent, s'esperaria l'entrada d'un front càlid. Si els altoestratus s’han convertit en una massa sense estructures i s’han format núvols esquinçats en el seu límit inferior, significa que durant diversos dies hi haurà temps humit, fred i plujós, amb neu a les muntanyes.
    Si la capa de núvols continua prima, de manera que el sol sigui visible a través d'ella, el temps pot continuar sec.
Núvols alts:

  • Cirrus: Si mai la pressió atmosfèrica, cau i augmenta la humitat ambiental, apareixen cirrus procedents del sud-est al nord-oest que s’espesseixen progressivament, cal esperar un empitjorament del temps en les pròximes 48 hores.
    Si durant una situació de bon temps, estan repartits de forma irregular per tot el cel, no existeix cap causa per un ràpid empitjorament del temps.
    El temps millorarà si els cirrus venen de l’est i es mantenen estables en el cel o inclús desapareixen.
    L’observació dels cirrus és una ajuda apropiada pels alpinistes de grans altures, permetent reconèixer amb antelació un empitjorament del temps. 
  • Cirrocúmuls: Si els cirrocúmuls apareixen ràpidament procedents de l’oest i es formen núvols com ones, són (igual que els cirrus) un presagi de mal temps, és a dir, que en poc temps cal esperar un empitjorament que pot donar lloc a una tempesta.
  • Cirroestrats: De la mateixa manera que els cirrus i cirrucúmuls, els cirroestrats, com a núvols, no comporten precipitacions però, amb freqüència, apareixen al costat frontal d’una borrasca que es va apropant, esdevenint així, un indici segur de precipitacions, sobre tot si la pressió atmosfèrica cau molt. Tot i això, encara poden transcórrer unes quantes hores fins que comenci a ploure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada