dilluns, 18 de maig del 2015

6. Els núvols alts

Núvols alts: dins dels núvols alts trobem tres famílies de núvols:
  • Cirrus: aquests núvols estan formats per fins cristalls de gel, i consisteixen en petits filaments, finament ramificats, o tenen una aspecte de metxes amb llargs filaments colgant.
    Els cirrus també poden tenir una forma de ganxos degut a que aquests núvols de gel es troben a una altura bastant elevada. Això és símptoma d'inestabilitat a les capes altes. A l'observador li pot semblar que estiguin estables en el cel o que gairebé ni es moguin. Però això no és cert, ja que, de tots els núvols, els cirrus són els que es desplacen a major velocitat (poden arribar als 100 km/h)

Cirrus
  • Cirrocúmuls: els cirrocúmuls consisteixen, igual que els cirrus, en fins cristalls de gel. El seu aspecte característic és un banc de diminuts flocs de blancs sense ombra, que estan repartits en fileres o grups. Els cirrocúmuls es formen davant els fronts càlids en un corrent de Föhn (vent dels Alps) procedent del sud, així com a l'estiu davant fronts gelats o en situacions meteorològiques tempestuoses. Els cirrocúmulus fins són una classe de núvols relativament rara, les quals es poden observar amb major freqüència en situació de Föhn o a l’estiu abans de tempestes. Si s’emprenen excursions llargues es aconsellable seguir la ulterior evolució dels núvols, per tal de preveure el fenòmen.
Cirrocúmuls

  • Cirroestratsels núvols filamentosos es converteixen en una mena de tel llis, que és com una fina boira o una mica més espessa, tenint en aquest cas freqüentment una estructura filamentosa. Degut al seu aspecte bromós, moltes vegades no es reconeix com a núvol.
    Els cirroestrats es poden formar per un espessiment de cirrus prims i llisos, però també per l’ascens d’una capa d’aire humit. Aquests vels de núvols són la típica manifestació inicial de l'inici d’un procés d’esllavissament d’aire calent en les altures. 

    Els halos al voltant del sol o de la lluna són una prova molt clara de que la humitat ja és present en forma de minúscules gotetes o agulles de gel, i, per tant, de la formació de cirroestrats. A més, quan la llum solar travessa aquest tipus de núvols, es produeix un fenòmen de iridiscència o parheli, també anomenat fals sol.

    Cirroestrats

    Halo




    Cirroestrats amb el fenòmen d'iridiscència


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada