dilluns, 4 de maig del 2015

4. Núvols baixos

Els núvols baixos es composen habitualment de gotetes d'aigua o cristalls de gel, situats a la part baixa de la troposfera i que s'enfilen fins a uns 2000 metres, a excepció dels cumulonimbus que poden arribar a la tropopausa.
De núvols baixos n'hi ha de 4 tipus:
  • Nimbostratus: Aquests núvols grisos oculten completament el sol i solen cobrir tot el cel. Solen aparèixer aïllats . Es caracteritzen per una capa generalment densa i uniforme, que pot provocar mal temps. Són molt estables i,  cobreixen zones de varis milions de metres. 
Nimbostratus

  • Estratocúmuls: Classe molt freqüent de núvols, que es reparteix pel cel en forma de gruixudes làmines.
  • Estrats: Poden cobrir el paisatge durant molts dies. Tenen una altura que comprèn entre el 0 i els 2000 metres. Els estrats baixos estan formats per gotetes d’aigua, però si les temperatures són extremadament baixes poden estar formats també fins cristalls de gel. Tenen un contorn perfectament definit, i se solen formar a les cadenes muntanyoses i a les costes. 
Boira


  • Cumulonimbus: N'hi ha de diversos tipus, però tots s'eleven a gran altura i acostumen a tenir una gran magnitud. Són núvols densos i potents, de grans dimensions, en forma de muntanya o d'altes torres. Algunes parts de la regió superior d'aquests núvols són fibroses o estirades, a vegades en forma d'enclusa. Per sota de la base a vegades hi pot haver altres núvols. Quant els corrents d'aire no arriben a terra, formen bosses que pengen de la base dels núvols. S'originen llavors els Mammatus, per la seva similitud a una mamella. 
Mammatus
Cumulonimbus


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada