dimarts, 24 de març del 2015

El psicròmetre és un aparell meteorològic que, amb l'ajuda d'unes taules, serveix per mesurar la humitat relativa, el contingut de vapor d'aigua en l'aire i el punt de rosada.

Història

"Psicròmetre"  en grec del grec ψυχρός "humit " i μέτρον "mesura", significa literalment mesurador de fred o mesurador d'humitat. L'aparell va ser inventat el Aquest terme va ser creat el 1818 per  l'inventor alemany Ernst Ferdinand August. Tot i això, el seu ús, pràctica i aplicació  en la meteorologia el devem a Sir John Leslie (1776-1832). El psicròmetre va ser utilitzat per primera vegada cap al 1820.

Funcionament

El psicròmetre consta de dos termòmetres. L'un està sec i l'altre té el dipòsit de mercuri recobert d'una roba que parteix d'un petit dipòsit amb aigua que té la funció de mullar contínuament el termòmetre. L'aparell mesura la diferència entre la temperatura de l'aire (proporcionada pel termòmetre sec) i la que indica el termòmetre humit, que és més baixa, car, en evaporar-se l'aigua que impregna, és absorbida una certa quantitat de calor. La diferència entre les dos temperatures permet mesurar la humitat relativa mitjançant una escala de conversió.

Tipus de psicròmetres

Per tal de facilitar l'evaporació de l'aigua en el termòmetre humit, hom hi fa circular un corrent d'aire a una velocitat entre 2 i 4 m/s, mitjançant un ventilador incorporat al conjunt dels dos termòmetres (psicròmetre d’aspiració) o fent girar aquests al voltant d’un suport com si fos un xerric-xerrac (psicròmetre-fona). 

Fonaments físics

"En la superfície d'un volum d'aigua líquid sempre hi ha molècules d'aigua creuant en l'aire circumdant aquesta superfície, que després s'evapora. L'energia (calor latent) que és consumida en aquesta evaporació, es dedueix del contingut en energia termal de la superfície, la qual per tant es refreda (refrigeració per evaporació).
Per altra banda, les molècules d'aigua de l'aire sempre s'ajunten amb l'aigua de la superfície i condensen allí, pel que l'anterior calor latent emprat en l'evaporació de cada molècula d'aigua torna a aquesta superfície (calor per condensació).
Depenent del nivell de condensació, i per tant de la densitat de les molècules d'aigua en l'aire, en quin grau el fred per evaporació és compensat per la calor per condensació. La menor refrigeració d'una superfície d'aigua que s'evapora sota la temperatura de l'aire és per tant una mesura de la humitat de l'aire".
Font: Viquipèdia

Principis d'operació

"El psicròmetre consisteix en dos termòmetres de tela de cotó humitejada, un dels quals s'embolica en un material humit, per exemple, aigua. Com més sec és l'aire, més fred per evaporació es produeix, i més diferència de temperatura hi ha entre els dos termòmetres. De la diferència de temperatura un pot determinar la humitat relativa de l'aire, així com altres paràmetres.
De la diferència \vartheta_L - \vartheta_f observada en el psicròmetre, la pressió e del vapor de l'aire es pot aproximar mitjançant la següent fórmula:
e = E_f - C \cdot (\vartheta_L - \vartheta_f)
e: Pressió del vapor de l'aire ambient, en hPa
E_f: Pressió del vapor a la temperatura de la superfície humida, en hPa
\vartheta_L: Temperatura de l'aire, en \,^{\circ}\mathrm{C}
\vartheta_f: Temperatura de la superfície humida, en \,^{\circ}\mathrm{C}
C: Una constant, que serà:
C = 0.67 hPa/K a una altura de 500 m,
C = 0.67 \cdot \frac{p}{1007} hPa/K a més de 500 m, on p: Pressió del aire en mbar,
C = 0.57 hPa/K amb el termòmetre humit congelat.
Hi ha una dependència lleu entre la calor latent i la capacitat termal específica del aire en temperatura i humitat, que ha estat ignorada. De la mateixa forma, el flux de calor pel coll del termòmetre i la seva irradiació s'ha omès per la seva insignificança. En cas necessari, podrien ser considerades".
Font: Viquipèdia

Observacions

"Una condició per a la correcta mesura de la humitat és que l'evaporació tingui lloc en el aire de dintre que pot ser examinat, no en el aire humitejat pel psicròmetre en l'evaporació. Per tant, s'ha de garantir que hi hagi sempre aire fresc; aquest és el cas al qual la velocitat de la ventilació és d'almenys 2 m/s".
Font: Viquipèdia
Psicròmetre










dilluns, 2 de març del 2015

Llistat d'estacions automàtiques del Bages

Comaraca Municipi Estació Latitud Longitud Altitud (m) Data alta
Estat actual
Bages Artés Artés [WW] 41.79423 1.93680 278 16.02.2006
Operativa
Bages Castellnou de Bages Castellnou de Bages [U4] 41.83094 1.84699 507 22.01.1998
Operativa
Bages El Pont de Vilomara i Rocafort el Pont de Vilomara [R1] 41.70637 1.87276 210 02.03.2000
Operativa
Bages Monistrol de Montserrat Montserrat - Sant Dimes [WN] 41.59539 1.83751 916 02.01.2003
Operativa
Bages Sant Salvador de Guardiola Sant Salvador de Guardiola [CL] 41.67399 1.76796 349 02.02.1996
Operativa
Esteació meteorològica automàtica d'Artés
Estació meteorològica automàtica de Castellnou de Bages
Estació meteorològica automàtica del Pont de Vilomara i Rocafort
Estació meteorològica automàtica de Monistrol de Montserrat
Estació meteorològica automàtica de Sant Salvador de Guardiola